Регламентът на ЕС за личните данни: Вие решавате какво се случва

>

Резултат с изображение за регламент на ес за личните данни еу

Опитвали ли сте се да заличите неудобни снимки от дигиталния свят или да накарате коментари в Интернет да изчезнат? Хартията гори, спомените избледняват, но Вашата любима търсачка и Вашите профили в социалните мрежи не оставят лесно нещата да почиват в миналото.

Изследване показва, че само 15% от хората смятат, че имат пълен контрол върху информацията, която споделят онлайн. За всички останали вече има нов инструмент в тяхна подкрепа – общите правила за защита на личните данни.

Значението на личния живот

„Ценността на правото на личен живот не е намаляло, особено сред младите хора. Те осъзнават, че неприкосновеността на данните е важна, защото те са свързани с толкова много хора около себе си, че изпитват нужда да бъдат настоятелни относно правото на личен живот и контрола върху данните. Общите правила за защита на данните правят това по-лесно“, заявява Ян Филип Албрехт (Зелени/ЕСА, Германия), който бе автор на доклада на ЕП за законодателството, когато то бе прието през 2016 г.

Правилата за защита на данните са отговорът на ЕС на предизвикателствата, свързани с живота в едно дигитално общество. Те дават на гражданите повече контрол върху това какво се случва с тяхната лична информация и в същото време налагат правна яснота за задълженията на компаниите при набирането и обработката на данни.

Нови по-високи стандарти за защита на данните

В последните месеци проблемите с използването на личните данни привлякоха много внимание с разкритията, че британската агенция за политически маркетинг Cambridge Analytica се е сдобила с данните на 87 млн. потребители на Facebook без тяхното разрешение. Скандалът стана тема на дебат в Парламента и причина изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг да дойде и да даде обяснения пред депутати на 22 май.

Приближаването на датата на влизане в действие на правилата накара много компании да потърсят с електронни съобщения позволение от потребителите си в Европа да ползват данните им. Ян Филип Албрехт смята, че много от фирмите ще направят още една стъпка напред и ще прилагат новите правила за целия свят.

„Много компании са на път да въведат общите правила за защита на данните като свой стандарт, защото това е по-просто за тях. Ако те спазват по-високите европейски стандарти, те няма да имат проблеми със защитата на данните навсякъде другаде по света“, заяви депутатът в интервю на живо.

 

Източник: Европейски парламент