EKEKEKEKE

 

 

 

 

 

 

През идните месеци депутатите ще продължат дебата за бъдещето на Европа и ще гласуват законодателство в области като енергетика, комуникации и транспорт.

Състоянието на ЕС

Политическият сезон през есента ще бъде открит с дебат за състоянието на Европейския съюз. Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер ще изложи в пленарната зала в Страсбург плановете за последната година от мандата на оглавяваната от него институция.

Бъдещето на Европа

Парламентът инициира в началото на годината серия от дебати с държавни ръководители от ЕС за бъдещето на Европа.

Дискусията ще продължи с още шестима лидери до края на годината − гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, естонския премиер Юри Ратас, румънския президент Клаус Йоханис, германския канцлер Ангела Меркел, датския министър-председател Ларс Локе Расмусен и испанския премиер Педро Санчес.

Енергия

Депутатите ще гласуват през ноември по две предварителни споразумения със Съвета за законодателство, насочено да стимулира производството на зелена енергия и ефективното потребление.

Представители на ЕП и на държавите в Съвета се договориха през юли за залагането на цел от 32,5% за енергийната ефективност до 2030 г. До същата година делът на възобновяемите източници в енергийното потребление трябва да нарасне до поне 32%.

Единен цифров пазар

На пленарното заседание в края на октомври ще се гласуват правила, които ще направят възможен достъпа до мрежи от пето поколение (5G) до 2020 г. Парламентът и Съветът постигнаха споразумение по текстовете през юни.

Друго споразумение между институциите, което ще бъде подложено на гласуване в пленарна зала, засяга аудиовизуалните медии. Целта на правилата е да се осигурят честни условия на конкуренция между нови услуги за стрийминг и споделяне на видеоклипове и традиционните оператори. Очаква се гласуването да се проведе в началото на октомври.

Транспорт

Комисията по транспорт в ЕП ще трябва да преразгледа идеите си за регламентиране на условията на работа и почивка на шофьорите на камиони, след като в пленарна зала през юли депутатите отхвърлиха предлаганите изменения.

По-общ доклад за бъдещето на мобилността в ЕС ще бъде гласуван на пленарното заседание през септември.

Авторско право

Защитата на авторското право в дигиталната епоха остава в дневния ред на Парламента. През юли в пленарно гласуване бе отхвърлено предложението на комисията по правни въпроси, което щеше да определи позицията на ЕП за преговори със Съвета. Затова депутатите ще трябва да обсъдят и да вземат решение по темата на сесията през септември.

Използване на медикаменти за животните

Споразумение със Съвета, целящо намаляване на използването на антибиотици във фермите, ще бъде подложено на гласуване в пленарна зала в края на октомври. Европейският съюз се опасява от появата на все повече микроби, които не се влияят от лекарства и застрашават живота на хората.

Корпус за солидарност

Създаването на Европейски корпус за солидарност ще даде възможност на доброволци да работят в ЕС по проекти за защита на околната среда или посрещане на мигранти. Парламентът ще гласува по предварително споразумение със Съвета през септември.

Върховенството на закона в Унгария

Депутатите ще гласуват през септември дали да призоват Съвета да вземе мерки за предотвратяване на риска от нарушаване на европейските ценности в Унгария. Парламентарната комисия по граждански свободи изрази през юни сериозни опасения в няколко области, сред които и независимостта на съдебната система. За първи път Парламентът може да задейства процедура, която в крайна сметка да доведе до санкции за страна членка.

Награди

Парламентът ще обяви носителя на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта през декември. Наградата отличава хора или организации по света, които се борят за правата на човека или за демокрация.

През ноември пък депутатите ще изберат носителя на филмовата награда LUX за 2018 г. Целта е да се популяризира европейското кино и да се насърчат дебатите по социални теми и за европейските ценности.

 

Източник: Европейски парламент