SOTEU

 

На 12 септември, сряда, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще произнесе своята четвърта реч за състоянието на Съюза в Европейския парламент в Страсбург.

Тази година речта предхожда европейските избори, които ще се проведат през 2019 г., и попада в контекста на текущия дебат за бъдещето на Европейския съюз с 27 държави членки. В миналогодишната реч председателят Юнкер очерта своята визия за начина, по който би могъл да се развие Европейският съюз до 2025 г., и представи Пътна карта за по-обединен, по-силен и по-демократичен Съюз. Речта беше придружена от конкретни инициативи в областта на търговията, скрининга на инвестициите, киберсигурността, промишлеността и данните. Въз основа на това националните лидери се срещнаха в Талин, Естония, и постигнаха съгласие по програма на лидерите — списък с най-належащите въпроси и предизвикателства, за които трябва да се намерят решения преди изборите за Европейски парламент през май 2019 г. Очаква се на 9 май 2019 г. лидерите на държавите да отбележат кулминацията на този процес по време на среща на върха в Сибиу, Румъния, с подновен ангажимент за Европейски съюз, постигащ резултати по въпроси от реално значение за хората.

Тазгодишната реч отново ще бъде придружена от нови предложения, които превръщат незабавно думите в дела. Председателят ще представи предложения, благодарение на които могат да бъдат постигнати положителни резултати за гражданите до срещата на върха в Сибиу и които ще проправят пътя за широк дебат в навечерието на изборите за Европейски парламент.

Очаква се обръщението на председателя Юнкер пред членовете на ЕП да започне в 10:00ч българско време. То може да бъде гледано на живо с превод на български език по сателитния канал Ebs и на Фейсбук страницата(link is external) на Представителството на Европейската комисия в България тук. Можете да следите речта онлайн в реално време и в Туитър чрез хаштаг #SOTEU

 

Източник: Европейска комисия