На 31 август властите в САЩ обявиха, че няма да предоставят повече средства за UNRWA  ̶  агенцията на ООН, която оказва съдействие на около 5 млн. палестински бежанци, установени из Близкия Изток след първия израелско-арабски конфликт в края на 40-те години на ХХ век. Според американската администрация UNRWA има „непоправими слабости“.

Повечето изказали се в пленарната зала на ЕП във вторник вечер обаче бяха на мнение, че агенцията изпълнява жизнено важни функции в Близкия Изток. Еврокомисарят Йоханес Хан заяви: „Без UNRWA и перспективата за изграждане на две държави би имало просто хаос и насилие и за израелците, и за палестинците“.

Депутатът Неоклис Силикиотис (ЕОЛ/СЗЛ, Кипър), който е председател на делегацията на ЕП за връзки с Палестина, каза по време на дебата: „Пет милиона бежанци сега страдат заради съкращенията от САЩ. Осемдесет процента от хората в Газа зависят изцяло от подкрепата на UNRWA“.

Подкрепа от ЕС за агенцията

Много депутати отправиха апел Европа да продължи да оказва помощ на агенцията. Депутатът Хосе Игнасио Салафранка (ЕНП, Италия) заяви: „Това засяга над 5,5 млн. мъже, жени и деца, които ние не можем просто да игнорираме“.

Йоханес Хан заяви, че ЕС ще продължи да бъде „силен, надежден и предсказуем“ поддръжник на агенцията. Той посочи, че на Общото събрание на ООН на 27 септември ЕС обяви, че ще предостави допълнително финансиране от 40 млн. евро. ЕС и страните членки вече осигуряват около половината от целия бюджет на агенцията, а цялата вноска на ЕС за последните три години се равнява на около 1,2 млрд. евро.

От името на групата на Зелените/ЕСА Маргрете Аукен (Дания) похвали UNRWA за „фантастичната работа“. Тя обаче е на мнение, че Европа не прави достатъчно относно действията на Израел, които тя определя като „систематично отправяне на предизвикателства към международното право“: „Каква е реакцията на ЕС? Някакво разтревожено мрънкане и малко допълнително евро“.

Какво представлява UNRWA
  • Агенцията е създадена след арабско-израелския конфликт през 1948 г.
  • При липсата на решение на проблема с палестинските бежанци Общото събрание на ООН подновява непрекъснато мандата на UNRWA
  • При започването на работата си през 1950 г. агенцията отговаря за нуждите на 750 000 бежанци. Днес броят на хората, които зависят от нейните услуги, е около 5 млн. души.
  • Всеки ден близо 500 000 деца получават образование в 702 училища на UNRWA
  • Всяка година медицинските служби на UNRWA регистрират 9 млн. посещения на пациенти.

Отдалечава ли се мирът в Близкия Изток?

Търсенето на решение на конфликта между палестинците и израелците от дълго време почива на идеята, че и двете общности трябва да имат свои държави. Елена Валенсиано (С&Д, Испания) изрази опасения, че решението на САЩ създава повече омраза и недоволство: „То се опитва да направи решението за две държави невъзможно и кара младите палестинци да се чувстват още по-изоставени“.

Хилде Ваутманс (АЛДЕ, Белгия) попита дали Доналд Тръмп няма „да влезе в историята като човека, който погреба решението за две държави“. Тя заяви също така, че е „от ключово значение за бъдещето на палестинската държава ние да продължим да подкрепяме UNRWA“.

Роза Д‘Амато (ЕСПД, Италия) посочи, че европейската подкрепа за палестинските бежанци продължава вече четири десетилетия. „В начина на управление на UNRWA има, разбира се, възможности за подобрения, но смятам, че съкращенията на средства от САЩ в никакъв случай няма да бъдат продуктивни за мира в Близкия Изток“.

Възможност за ново начало?

Някои депутати определиха решението на САЩ като шанс да се преразгледат проблемите в Близкия Изток. Бас Белдер (ЕКР, Нидерландия) каза, че то „дава на международната общност възможност за промяна и въвеждане на нови рационални критерии за палестинските бежанци“. Той заяви, че UNRWA има сериозни слабости и призова ЕС да „подкрепи Вашингтон в изпращането на сигнал за събуждане към палестинските лидери“.

Маркус Претцел (ЕНС, Германия) заяви: „Абсолютен скандал е, че германското правителство предложи да замести голяма част от американското финансиране за UNRWA. Ние трябва да затворим тази институция и да спрем всичките й ресурси“.

В резолюция, одобрена на 8 февруари 2018 г., депутатите поздравиха UNRWA за нейните “изключителни усилия” и изразиха загриженост, че намаляването или забавянето на финансирането може да доведе до „отрицателно въздействие върху достъпа на 1,7 милиона палестински бежанци до спешна продоволствена помощ и на 3 милиона до първична здравна помощ, както и върху достъпа до образование на над 500 000 палестински деца“.

Прочетете повече за позицията на Парламента в подкрепа на мирния процес в Близкия Изток.

Източник: Европейски парламент