Черна гора винаги ще бъде стабилен партньор на ЕС, каза президентът Мило Джуканович

>

 

В речта си г-н Джуканович очерта неотдавнашните важни събития в своята страна, най-вече в областта на икономическите реформи, насърчаването на икономическия растеж и чуждестранните инвестиции, повишаването на стандарта на живот и постигнатия напредък в укрепването на върховенството на закона и свободата на печата. Той също спомена, че Черна гора е начело на преговорите за присъединяване към ЕС, описвайки наскоро придобитото членство на страната в НАТО като най-голямото признание за усилията на Черна гора за постигане на стабилни реформи.

Черна гора стана 29-ият член на военния съюз на 5 юни 2017 г. Преговорите за присъединяване на страната към ЕС започнаха през юни 2012 г.

Г-н Джуканович също така подчерта, че процесът на разширяване на ЕС към страните от Западните Балкани е важен не само за региона, но и за стабилността и конкурентоспособността на Европа.

Цитат

Андрей Ковачев (ЕНП/България) коментира “Приветствам напредъка на Черна гора в процеса на европейска интеграция. Страната, пред която остават две неотворени преговорни глави с ЕС, има реален шанс да стане член на европейското семейство през 2025 г. Пожелавам успех на институциите в Черна гора да продължат започнатите реформи, особено в сферите на правосъдието и вътрешния ред, на медийния плурализъм и борбата с корупцията. Единствено чрез прилагането на устойчиви промени, те ще успеят да убедят дори по-скептичните гласове в ЕС, че само като пълноправна част на Европа Западните Балкани ще предоставят необходимата сигурност и икономически просперитет на гражданите си и допълнително ще засилят и обогатят културно и исторически ЕС. ”

Гледайте речта на президента Джуканович.

Източник: Европейски парламент