Финалистите за наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта бяха определени чрез гласуване от комисиите по външни работи и развитие в Европейския парламент.

Финалистите за 2018 г.

Олег Сенцов е украински филмов режисьор, осъден на 20 години затвор в Русия по обвинения за подготовка на терористични актове срещу упражняващите властта в Крим. Той е обявил гладна стачка от май 2018 г.

От 2015 г. неправителствени организации от цяла Европа провеждат спасителни операции в Средиземно море, за да предотвратят удавянето на мигранти при опитите им да достигнат европейските брегове. Единадесет такива организации са номинирани за наградата „Сахаров“.

Насер Зефзафи е лидер на протестното движение „Хирак“ в района на Риф, Мароко. Движението се бори против корупцията, потисничеството и злоупотребата с власт в страната. Насер Зефзафи бе арестуван през май 2017 г. и осъден на 20 години затвор по обвинение за „конспирация срещу сигурността на държавата“.

Какво следва?

Решението за носителя на наградата ще бъде взето на 25 октомври от Председателския съвет на ЕП, който включва председателя на Парламента Антонио Таяни и лидерите на политическите групи. Наградата, която включва сертификат и парична премия от 50 000 евро, ще бъде връчена на церемония в Европейския парламент на 12 декември.

 

Източник: Европейски парламент