Основателят на Microsoft взе участие в дебат, посветен на международната подкрепа към страните в Африка и други развиващи се страни. В присъствието на ръководителката на външната политика на ЕС Федерика Могерини той изрази признателност за лидерството на Европа в тази област: „Вие трябва да се гордеете с щедростта, която предоставяте“.

Г-жа Могерини подчерта, че ЕС и страните членки дават повече средства за развитие, отколкото останалата част от света: „Това означава на практика 20 млрд. евро всяка година само за Африка“.

Тя също така призова страните в Европа и европейските институции да координират своите действия: „Потенциалният ефект би бил безпрецедентен, ако ние всички като европейци фокусираме усилията си върху същите цели“.

„Ако Африка се провали, няма как Европа да успее“

Участниците в срещата подчертаха, че инвестициите в Африка могат да донесат ползи и за хората там, и за Европа. Бил Гейтс посочи, че „до 2050 г. 90% от хората, живеещи в крайната бедност, ще обитават страните на юг от Сахара“. Помощите за развитие постигат резултати, добави той: „През 1990 г. 36% от населението по света е живяло в крайна бедност. Сега този дял е под 10%“.

Федерика Могерини изтъкна, че предвид миграционната криза инвестициите в Африка са „най-умното решение, което Европа може да вземе за собствената си сигурност и собствената си стабилност“. „Ако Африка се провали, няма как Европа да успее“, каза тя.

По време на дискусията Франк Енгел (ЕНП, Люксембург) изтъкна, че Африка е само на 14 км от европейския континент. Депутатът, който подготвя доклад за финансирането на външната политика на ЕС след 2020 г., заяви: „Това, което един млад африканец иска, е нормално функционираща държава, а за да може такава да бъде изградена, има нужда от няколко предварителни условия, сред които е и изкореняването на бедността“.

Друга сериозна заплаха е изменението на климата. Бил Гейтс описа проблема като „голяма несправедливост“, тъй като голяма част от последиците ще бъдат понесени от бедните хора по света, включително в Африка.

 

Източник: Европейски парламент