Откъде идват микрочастиците пластмаса

Появата на миниатюрни частици пластмаса с размер под 5 милиметра може да се дължи на различни причини. Част от тях се получават при изпирането на дрехи от синтетични материали или от триенето на автомобилни гуми при шофиране. Малка част са създадени целенасочено микрогранули, които се използват в продукти за лице или пасти за зъби. Друг сериозен източник е постепенното износване и разпадане на по-големи пластмасови предмети като торбички, бутилки или риболовни мрежи.

Какво причиняват микрочастиците пластмаса

Все повече микрочастици пластмаса попадат в океаните. През 2017 г. ООН заяви, че в морските басейни има до 51 трилиона микрочастици, близо 500 пъти повече от звездите в нашата галактика.

Тези частици лесно биват погълнати от морски животни. Тъй като пластмасата се разгражда трудно, тя се натрупва в организмите им и по хранителната верига може да попадне и в хората.

Микрочастици пластмаса вече са били открити в чешмяната вода и в продукти като бирата и медът. Те също така са били засечени и в човешки изпражнения.

Влиянието им върху човешкото здраве за момента е недостатъчно проучено, но е известно, че пластмасите съдържат добавки като стабилизатори и вещества, забавящи разпространението на огъня, които имат потенциално токсичен характер.

По какви решения работи ЕС

През септември 2018 г. Европейският съюз одобри стратегия за пластмасовите продукти, която цели да насърчи рециклирането на пластмасови отпадъци в ЕС. Освен това депутатите призоваха Комисията да предложи забрана в ЕС на съзнателното добавяне на микрочастици в продукти до 2020 г. Те поискаха и мерки срещу отделянето на микрочастици от платове, автомобилни гуми, бои и фасове.

Парламентът подкрепи през октомври забрана на широко разпространени пластмасови продукти за еднократна употреба, за които има налични алтернативи. Депутатите добавиха към списъка с продукти, които ще бъдат забранени, и т.нар. оксоразградими пластмаси, които лесно се разпадат на малки парченца и така допринасят за замърсяването на океаните.

Още през 2015 г. Парламентът гласува за ограничаване на ползването на найлонови торбички в ЕС.

 

Източник: Европейски парламент