Парламентът прие във вторник резолюция с 402 гласа „за“, срещу 163 гласа „против“ и 89 „въздържал се“, оценявайките сегашните политически отношения между ЕС и Русия.

Санкциите трябва да бъдат продължени

Евродепутатите отбелязват, че от 2015 г. насам са възникнали нови области на напрежение между ЕС и Русия, които включват интервенцията на Русия в Сирия,намесата в страни като Либия и Централноафриканска република и продължаващите агресивни действия в Украйна. Те също подчертават подкрепата на Русия за антиевропейски партии и крайнодесни движения и това, че тя продължава да се намесва в политически избори и нарушава правата на човека в собствената си държава.

Правейки преглед на тези нарушения на международното право, евродепутатите подчертават, че ЕС трябва да бъде готов да предприеме допълнителни санкции срещу Русия, и по-специално такива, насочени към отделни лица. Санкциите трябва да бъда пропорционални на заплахите породени от Русия, добавят те. През декември миналата година Съветът на ЕС удължи икономическите санкции до 31 януари 2019 г.
Отговаряне на глобалните предизвикателства заедно

Резолюцията порчертава, че ЕС трябва да преразгледа сегашното Споразумение за партньорство и сътрудничество (СПС) и да ограничи сътрудничеството си с Русия до области от общ интерес. Глобалните предизвикателства, като изменението на климата, енергийната сигурност, дигитализацията, изкуственият интелект и борбата с тероризма изискват селективно сътрудничество.

По-близки отношения биха били възможни само ако Русия приложи изцяло т.нар. Мински споразумения за прекратяване на войната в Източна Украйна и започне да спазва международното право, гласи текстът.

Северен поток 2

Евродепутатите също отново изразяват загриженост, че проектът Северен поток 2 може да засили зависимостта на ЕС от вноса на руски газ и да застраши вътрешния пазар на ЕС.

Подкрепа за авторитарни режими и разрушителни политически сили

Евродепутатите са загрижени във връзка с продължаващата подкрепа от Русия за авторитарни режими и държави като Северна Корея, Иран, Венецуела и Сирия. Те също изразяват съжаление, че с цел дестабилизиране на страни кандидати за членство в ЕС, Русия подкрепя организации и политически сили, като например тези, които се противопоставят на Преспанското споразумение, което разреши дългогодишния спор относно името между Бившата югославска република Македония и Гърция.

Икономическата война на Русия

Евродепутатите осъждат незаконните финансови дейности и прането на пари от страна на Русия, вероятно възлизащи на стотици милиарди евро изпирани чрез ЕС всяка година, което предствлява заплаха за сигурността и стабилността на Европа. Докладът подчертава, че страните от ЕС трябва да прекратят всички програми за „златни визи/златен паспорт“, от които се възползват руските олигархи.

Цитати

„Времето за възпитан и дипломатичен език приключи. Има много малко пространство за сътрудничество докато Русия продължава да окупира части от Украйна и атакува други европейски страни,“ отбеляза докладчикът Сандра Калниете (ЕНП, Латвия)

 

Източник: Европейски парламент