saharov-2016Надя Мурад и Ламия Башар са тазгодишните носителки на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за свобода на мисълта. Решението бе обявено от председателя на Парламента Мартин Шулц на 27 октомври след заседание с ръководителите на политическите групи. Двете млади жени успяват да избягат от сексуално робство при ИДИЛ и да разкажат на света за преследването на своята малцинствена общност – езидите, от страна на терористите. Награждаването ще се състои на 14 декември в Страсбург.

Мартин Шулц посочи в реч в пленарна зала, че с присъждането на наградата на Надя Мурад и Ламия Башар “ние показваме, че тяхната борба не е била напразно и че ние сме готови да ги подкрепим срещу трудностите и бруталното насилие от страна на така наречената „Ислямска държава“, на които все още са подложени толкова много хора“. “Те съумяха да избягат в Европа и да намерят спокоен пристан тук ”, добави той.

За Надя Мурад и Ламия Башар

Надя Мурад и Ламия Ажи Башар оцеляват след сексуално робство при „Ислямска държава” и се превръщат в говорителки на жените, станали жертви на систематичното използване на сексуално насилие от страна на терористите. Те се застъпват публично и за езидската общност в Ирак – религиозно малцинство, подложено на геноцид от ИДИЛ.

И двете са от село Кочо, в близост до гр. Синжар в северната част на Ирак. На 3 август 2014 г. ИДИЛ избива всички мъже в селото и отвлича млади жени, в това число Ламия Башар, Надя Мурад и техните сестри. Те са купувани, препродавани нееднократно и експлоатирани като сексуални робини.

През ноември 2014 г. Мурад успява да избяга с помощта на съседско семейство, което я извежда тайно извън територията, контролирана от ИДИЛ. Това ѝ дава възможност да се насочи към лагер за бежанци в Северен Ирак, а по-късно и към Германия. Година по-късно, през декември 2015 г., на първото заседание на Съвета за сигурност на ООН по въпросите на трафика на хора Мурад изнася вълнуваща реч, в която описва своите преживявания.

През септември 2016 г. тя става първия посланик на добра воля на Службата на ООН по наркотиците и престъпността за достойнството на жертвите на трафика на хора, като взема участие в световни и местни инициативи за повишаване на осведомеността относно тежкото положение на безбройните жертви на трафика на хора. През октомври 2016 г. Съветът на Европа я удостоява с наградата „Вацлав Хавел” за принос в областта на правата на човека.

Ламия Башар прави няколко опита за бягство и през април 2016 г. най-сетне успява да се спаси благодарение на помощта на своето семейство, което заплаща възнаграждение на местни контрабандисти на хора. Докато бяга в посока към територията, контролирана от иракското правителство, следвана от бойци на ИДИЛ, край нея избухва противопехотна мина. Две нейни спътнички са убити, а тя самата е ранена и почти загубва зрението си. В крайна сметка успява да се спаси и впоследствие е изпратена на лечение в Германия, където тя се свързва със своите оцелели братя и сестри.

От възстановяването си насам Ламия Башар извършва активна дейност за повишаване на осведомеността относно тежкото положение на езидската общност и оказва подкрепа на жени и деца, станали жертви на робството и жестокостите от страна на ИДИЛ.

Финалистите

Другите финалисти за наградата за 2016 г. бяха турският журналист Джан Дюндар и татарският активист от Крим Мустафа Джемилев. Научете повече за тях тук.

НаградатаСахаров

Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи. Нейното финансово измерение е в размер на 50 000 евро. Миналата година наградата бе присъдена на блогъра от Саудитска Арабия Раиф Бадауи, преследван заради либералните си възгледи.

Номинации могат да бъдат правени от отделна политическа група или от поне 40 депутати от различни групи в ЕП. Комисиите по външни работи и развитие в ЕП определят трима финалисти на база на номинациите, а след това лидерите на политическите групи в ЕП избират лауреата за годината.

Повече за носителите на наградата за 2016 г.:

Биографии на финалистите

Надя Мурад в Twitter

Страница на Надя Мурад

ЕП изрази подкрепа за операцията за освобождаване на Мосул, северен Ирак, от ИДИЛ (27/10/2016 г.)