Пловдив

Пловдив е първият български град, определен за европейска столица на културата. В рамките на 2019 г. са планирани над 300 проекти и почти 500 събития в различни точки на града.

„След председателството на Съвета на ЕС (от януари до юни 2018 г.), Пловдив 2019 г. е едно от следващите големи и важни събития за България“, заявява евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП). Той очаква над два милиона души да посетят Пловдив през годината.

Мотото на програмата на Пловдив за 2019 г. е „Заедно“. Тя включва четири тематични платформи:

•    „Сливане“ – включва теми за интеграция на етноси и малцинства и цели свързване на различни поколения и социални групи;
•    „Трансформиране“ – предвижда проекти за преосмисляне и съживяване на забравени градски пространства;
•    „Възраждане“ – цели да даде нов живот на историческото наследство и да разшири досега с културата;
•    „Релаксиране“ – насърчава устойчивия и екологичен начин на живот.

Матера

Матера е град с 60 000 жители в южна Италия. Той е известен с историческите си каменни жилища, определени за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Годината ще даде възможност на Матера да покаже на света своите природно-исторически забележителности, казва депутатът Пиерникола Педичини (ЕСПД, Италия). „Хората ще имат възможност да се насладят на красотата на домовете, изваяни в скалите, на подземните църкви, на катедралата от ХIII век и на невероятния пейзаж около града“.

Мотото на Матера 2019 г. е „Открито бъдеще“. Програмата включва пет теми: „Древно бъдеще“, „Приемственост и разриви“, „Размишления и връзки“, „Утопии и дистопии“, „Корени и пътища“. Двата основни проекта са свързани с изследването на културната, антропологичната и артистичната история на региона и с лаборатория за дизайн и иновации.

 

Източник: Европейски парламент