EE

 

 

 

 

 

 

 

Естония поема ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 юли. Естонските депутати в ЕП очакват напредък относно общия цифров пазар и отбраната.

Всичките шест депутати от Естония в ЕП споделят виждането, че започващото естонско председателство на Съвета на ЕС трябва да се концентрира върху конкретни инициативи за изграждането на единен цифров пазар в Европа. Сътрудничеството в сферата на сигурността е другото голямо предизвикателство в идните месеци.

Туне Келам (ЕНП) извежда като акценти единният подход към сигурността и отбраната,  политиката на ЕС спрямо Русия и отношенията с източните съседи на ЕС. Освен напредъка в дигиталната сфера той посочва още прилагането на практика на общата енергийна политика.

„Ние в Естония често сме посочвани като лидер в областта на цифровото общество и имаме задължение да финализираме възможно най-много досиета в дигиталната сфера“, заявява Марю Лауристин (С&Д). Партньорството с източните съседи на ЕС е също приоритет, добавя тя.

Яна Том (АЛДЕ) се надява, че председателството ще насърчи използването на цифрови публични услуги „Естонската система на електронно управление получава похвали за своята отвореност“, казва тя. По нейно мнение трябва да се работи и за развитие на електронната търговия.

„Цифровото общество е безспорно нашето най-голямо дело и предимство. Това означава, че очакванията към естонското председателство в тази сфера са много високи“, подчертава и Кая Калас (АЛДЕ) и напомня, че предстоят преговори за много законодателни актове, свързани с единния цифров пазар.

Според Урмас Пает (АЛДЕ) основните теми на председателството ще бъдат сътрудничеството в областта на отбраната, дигитална Европа, свободното движение на данни и Брекзит. „Като докладчик за Европейския съюз за отбрана е особено важно за мен Естония да подкрепи идеята за една Европа, която се грижи повече за сигурността си“, казва той.

Индрек Таранд (Зелени/ЕСА) посочва: „Когато специалният представител на Естония за европейските институции Мати Масикас представи приоритетите пред председателите на комисии в ЕП, той заяви: „Ние искаме да обещаем по-малко и да реализираме повече“. Одобрявам този подход и вярвам, че Естония има капацитета да заема рационална позиция и да изгражда компромиси“.

Естония планира да насочи усилията си в четири области: изграждането на открита и иновативна икономика, безопасна и сигурна Европа, дигитална Европа и приобщаваща и устойчива Европа. Тези приоритети ще бъдат представени на пленарното заседание на ЕП на 5 юли от естонския министър-председател Юри Ратас.

Източник: europarl.europa.eu